Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to manga?

19. 2. 2014

 Manga je ve své podstatě komiks kreslený stylem, který se vyvíjel v Japonsku po 2. světové válce. Ovšem podle některých zdrojů se jedná o mnohem starší styl, jehož historie sahá až do 11. století. Kresba mangy se vyznačuje charakteristickým tvarem očí, rafinovanými účesy a lehce hranatými tvářemi postav. V Japonsku je velice populární a to nejenom u dětí, ale také u dospělých. Údajně pokrývá přes 40% všech tištěných publikací. V Japonsku se píše zprava do leva, a tak není divu že manga je tak také psána. Pro větší autentičnost se mangy, které jsou přeložené do cizích jazyků nechávají v původním formátu a čtou se tedy stejně jako v Japonsku (zprava do leva). 

Mangy se dělí na několik podskupin, stejně jako anime. Například  šódžo je manga zaměřená výhradně na ženy, šónen je zaměřený na chlapce do 18-ti let a seinen je určen starším mužům. Těchto poddruhů mangy je velice mnoho. 

V České republice je historie mangy spjata s anime, které se začalo objevovat na českých sci-fi a fantasy conech již v roce 1999 a 2000. Bohužel mangy v tištěném formátu je velice omezená, a tak se většina lidí musí spoléhat na online čítárny, které mangu překládají. Dnes se již těší manga i anime velké oblibě i v Česku. Nebylo tomu tak vždy. Na první animefest (což je dnes největší akce pro otaku v čr, kterou loni navštívilo cca. 2000 otaku) přijelo v roce 2004 asi 200 lidí. Každý rok se návštěvnost zvyšuje cca. o 20%. 

Přednáška z Brněnského animefestu:

                                   Procházka světem mangy pro dívky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář